Et spesielt år begynner

Hvorfor et år i Kina?

Kinesisk Nyttår - Eumei 2018

Familien består av 3 personer;  Emma Astrid som snart fyller 9 år den 11.november, og så Xuya og meg selv; Kurt. Etter at Emma ble født i 2009 har vi  hele tiden bodd i Norge. Fordi Xuya er kineser har kontakten med Kina hele tiden vært relativ hyppig og det har vært et uttalt ønske at Emma må lære seg kinesisk språk både muntlig og skriftlig for på den måten å kunne ha mulighet til å holde kontakten med sine kinesiske besteforeldre. Det har også vært viktig parallet med dette, å gi henne så god forståelse og kunnskap om kinesisk kultur og forhold som mulig slik at hun bedre kan forså landet og folket som moren hennes kommer fra.

Da Emma var 6 år begynte hun på barneskolen på Vestfossen. Det en liten stasjonsby som ligger omtrent midt mellom Drammen og Kongsberg.

Vi fant etterhvert ut at skulle vi lykkes med våre intensjoner om at Emma skulle få tilstrekkelig innføring i kinesisk, så måtte hun tilbringe minst ett år på skole i Kina. I praksis ville ikke det være så enkelt å få til fordi etterhvert som Emma kommer opp på høyere klassetrinn, blir hun mer og mer avhengig av å kunne følge formalisert undervisning i en normal klassesituasjon. Og ta henne ut av norsk skole når hun kommer opp i høyere klasser ville by på store utfordringer i forhold til å gi henne oppfølgingsundervisning i de norske fagene samtidig mens hun gikk på kinesisk skole. Derfor begynte vi våren 2018 å undersøke hvilke muligheter som fantes i Kina for å la henne gå på en kinesisk skole i skoleåret 2018/2019 – altså hennes 4.skoleår i forhold til progresjonen i norsk skole.

Etter en del søking fant Xuya frem til Sichuan Bright Foreign Language School som ligger i byen Emeishan i Sechuan provinsen – sørvest i det indre av Kina. Etter norske forhold er dette en stor skole. Tilsammen har skolen 4500 elever fordelt på barnehage, barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Skolen  er anerkjent – den er privat – og er en skole som også er åpen for utlendinger. Skolepengene er også langt rimeligere enn hva man ellers må regne med å betale i Kina Normale kostnader for ett år på en internasjonal skole i Kina ligger i dag mellom 80.000 til 150.000 yuan. Men på denne skolen slipper vi unna med 30.000 yuan for ett år. I tillegg kommer det ca. 5.000 yuan for diverse tillegg s.s. mat, klær, klasseturer m.m. Forskjellen mellom undervisningen på Bright Language School og de s.k. internasjonale skolene er at på Bright er undervisningsspråket kinesisk. På de internasjonale skolene er undervisningsspråket engelsk.

For Emma er det en fordel at undervisningsspråket er kinesisk all den tid hun heller ikke kan så mye engelsk at det ville utgjøre noen fordel i forhold til integreringen. Et annet forhold er at det ville vært fullstendig meningsløst å reise til Kina for å lære seg engelsk. Da ville et engelsktalende land selvfølgelig vært det rette. Nå derimot, må hun forholde seg til kinesisk fra dag 1. Da kommer det godt med at moren har prøvd å snakke så mye kinesisk som mulig med henne mens vi var i Norge. Hun møter derfor ikke helt uforberedt når hun begynner på skolen i Kina.

Bildet nedenfor viser litt av hovedbygningen på skolen.

UNADJUSTEDNONRAW_mini_2843.jpg
Sichuan Bright Foreign Language School

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s